Dünya Böbrek Günü

[7.03.2017 11:33:20]

Kronik Böbrek Hastaligi (KBH) dünyada ve ülkemizde salgin halini almis önemli bir halk sagligi sorunudur. Erken saptandiginda siklikla önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir. Ancak farkindaliginin ve erken tanisinin düsük olmasi birçok vakada erken teshise imkan vermemektedir.

 
Insanimizin hastaligin farkinda olmamasi nedeni ile son dönem böbrek yetmezligi (SDBY) gelismekte ve yasam kalitesi bozulmaktadir. Yüksek maliyetli diyaliz ve böbrek nakli tedavileri ile bireyin ve ülkenin saglik bütçesini ciddi olarak tehdit etmektedir.
 
Türk Nefroloji Derneginin ülkemizde yaptigi bir tarama çalismasi, Türkiye’de her 6-7 eriskinden birinde çesitli evrelerde kronik böbrek hastaligi bulundugunu göstermistir.
 
Bakanligimiz ile Türk Nefroloji Dernegi ve Anadolu Böbrek Vakfi isbirligi ile böbrek sagligi ve hastaliklari konusunda toplum bilincini artirmak, erken taninin önemini vurgulamak ve kronik böbrek hastaliginin insan sagligi ve ülke ekonomisi üzerindeki agir yükü hakkinda kamuoyunu bilgilendirmek amaciyla 9 Mart günü ve haftasinda çesitli etkinlikler düzenlenmektedir. 2017 yili Dünya Böbrek Günü temasi “Saglikli Böbrekler Için Saglikli Yasam” olup obezitenin zararli sonuçlari ve böbrek hastaligi ile iliskisi ele alinmaktadir.
 
Obezite ve Böbrek Hastaliklarinin Gelisimi
 
Obezite, sagliga zarar verebilecek anormal veya asiri yag birikimi olarak tanimlanir. Obezite genel popülasyonda, ölüm riskini arttirir ve kalp rahatsizligi, diyabet, hipertansiyon, yüksek kolesterol, obstrüktif uyku apnesi, yagli karaciger, safra kesesi hastaligi, osteoartirit, çesitli kanserler ve zihinsel rahatsizliklara neden olup yasam kalitesini düsürür.
 
Obezite, kronik böbrek hastaliginin gelisimi için güçlü bir risk faktörüdür. Diyabet ve hipertansiyon gibi Kronik Böbrek Hastaliginin (KBH) baslica risk faktörlerinden olup KBH ve son dönem böbrek hastaliginin (SDBH) gelisimi üzerinde dogrudan bir etkisi vardir. Obeziteden etkilenen bireylerde böbrekler, artan vücut agirligina bagli talepleri karsilamak için normalden daha fazla çalisir. Böbrek is yükündeki artis böbrek hasarina ve uzun vadede son dönem böbrek hastaliginin gelisme riskinin artmasina neden olabilir. Fazla kilolu veya obez olan insanlar normal vücut agirligina kiyasla SDBY gelistirmede 2 ila 7 kat daha fazla riske sahiptir
 
Kronik Böbrek Hastaligindan Korunmak için Sekiz Altin Kural:
 
Saglikli beslenin ve vücut agirliginizi koruyun
Düzenli egzersiz yapin
Tuzu azaltin
Yeterli sivi alin
Sigara içmeyin
Agri kesici ilaçlardan kaçinin
Kan basincinizi ve kan sekerinizi düzenli olarak ölçtürün
Risk grubunda iseniz böbreklerinizi düzenli olarak kontrol ettirin
Kronik Böbrek Hastaligi Tedavisi
 
Kronik böbrek hastaligi erken dönemde saptanir ve uygun sekilde tedavi edilirse ilerlemesi engellenebilir veya yavaslatilabilir ve yüksek ölüm riski azaltilabilir. Hastaligin tedavisi diyet ve bazi ilaçlardan olusur. Tedaviye ne kadar erken baslanirsa yarari o kadar fazla olur.
 
T.C. Saglik Bakanligi, Türk Nefroloji Dernegi ve Anadolu Böbrek Vakfi is birliginde yürütülen Türkiye Böbrek Hastaliklari Önleme ve Kontrol Programi çerçevesinde tüm hekimleri, kamu yetkililerini, Ulusal örgütleri ve Ulusal ve yerel medyayi birlikte çalismaya davet ediyoruz. 
 
Gelecek nesillerimiz için herkesin el birligi içerisinde obezitenin önlenmesi ve böbrek hastaliklarindan korunmasi için çalismasi gerekmektedir.
 
 FAZLA KILOLARINIZ SADECE AYAKLARINIZI DEGIL BÖBREKLERINIZI DE YORAR!

« Tüm Duyurular
Tc Sağlık Bakanlığı Dumansız Hava Sahası Saglıkla Buluşma Noktası Sabim ALO 184 ALO 113 Ulakbim İlacım TMO Bimer ALO 150