'Isitme Kaybinda Erken Teshis Önemlidir'

[7.03.2017 11:32:32]

Insanlar arasinda en önemli iletisim unsurlarindan biri isitmedir. Iskoçyali bilim insani, annesi ve esi isitme engelli olan Alexander Graham Bell isitme engelliler için yaptigi çalismalar sirasinda telefonu icat etmistir. Bell ‘in hayati boyunca yaptigi çalismalarindan dolayi dogum günü olan 3 Mart Dünya Kulak ve Isitme Günü olarak kutlanmaktadir.

 
Dünyada 360 Milyon isitme engelli bulunmaktadir.  2015 TÜIK verilerine göre ülkemizde Isitme cihazi/implant kullaniyor olmasina ragmen duymada çok zorlanan veya hiç duyamayan nüfusun orani %1,1’dir. Bu oran erkeklerde %1,1 iken, kadinlarda %1,2’dir.
 
Isitme kayiplari kulagin bir veya daha cok yerinin hasariyla, çesitli nedenlerden olusmaktadir. Ebeveynler arasinda akrabalik olmasi, ailede çocukluk döneminde baslayan kalitsal isitme kaybi olmasi, annenin hamileyken kullandigi bazi ilaçlar ve geçirdigi hastaliklar, dogum kilosunun düsük olmasi,  kulagin anormal görünmesi, , atesli hastalik geçirmesi ve bebege verilen bazi ilaçlar isitme kaybina neden olabilmektedir. Aileler herhangi bir dönemde bebeklerinde isitme kaybindan süphelenirlerse bir uzmana basvurmalilardir. Isitme testleri yenidogan dönemi itibariyle yapilabilmektedir.
 
 Yenidogan bebeklerin kulaklarina belli siddette sesler verilip, duyup duymadigi beyin dalgalari ölçülerek anlasilir. Bu islem basit olup, bebege hiçbir rahatsizlik vermez, 15 dakikada yapilabilir. Testin güvenilirligi %97 oranindadir.
 
 Dünya Saglik Örgütü isitme kaybina yol açan faktörlerin% 50′sinin önlenebilir oldugunu bildirmektedir. Isitme kayiplari mutlaka bir kulak burun bogaz hastaliklari uzmani (KBB) hekimlerce teshis edilmelidir.
 
Önleyici tedbirler olarak çocuklarin yenidogan döneminde isitme taramalarindan geçmesi, kizamik, menenjit, kabakulak ve kizamikçik asilarini olmasi, özellikle ototoksik (iç kulaga zarar verici) özellikte ilaç kullanirken seçici davranilmasi, orta kulak iltihabi için etkin tedavilerin yapilmasi, asiri gürültülü ortamlardan kaçinilmasi önerilmektedir.
 
Isitme kaybini erken dönemde belirlemek amaciyla ülkemizde Yenidogan Isitme Taramasi ve Erken yas isitme taramasi yapilmaktadir.                                       
Ani isitme kaybi, daha önce isitme kaybi olmaksizin  3 günden kisa sürede gelisen iç kulak ve/veya  isitme sinirinden kaynaklanan isitme kayiplaridir. Her yas grubunda görülse de 40-50 yas arasinda daha sik rastlanmaktadir.
 
Ani isitme kayiplarinin nedeni çogunlukla (%90 oraninda) bilinmemektedir. Ancak  viral enfeksiyonlar, travma, çok   siddetli sese maruziyet, damarsal olaylar, basinç degisikligi, geçirilmekte olan iç kulak hastaligi, beyin sapi tümörleri (akustik nörinom), bazi sistemik hastaliklar ve kanser tedavisinde kullanilan bazi ilaçlar neden olabilmektedirler.
 
Ani isitme kaybi genellikle kulakta ugultu, çinlama, bas dönmesi, mide bulantisi, tek tarafli ya da çift tarafli isitme azligi sikayetleriyle ortaya çikar. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden kulak burun bogaz hastaliklari uzmanina basvurulmalidir. Ani isitme kaybi acil hastaliklardan biridir. Hastaligin iyilesme oranini en çok etkileyen faktör tedaviye erken baslanmasidir.
 
Nedeni bilinmeyen ani isitme kaybi tedavisinde sistemik veya bölgesel etkili kortikosteroidler( kortizon), vazodilatatörler(damar genisleticiler), antiviraller gibi birçok  ilaç gurubu ve ek olarak hiperbarik oksijen tedavisi kullanilmaktadir.Ilaç tedavisi yaninda stres faktörlerinin ortadan kaldirilmasi, tuzsuz diyet, sigara, alkol ve kafein kullaniminin birakilmasi gibi yasam aliskanliklarinin düzenlenmesi tedaviye önemli katki saglamaktadir.

« Tüm Duyurular
Tc Sağlık Bakanlığı Dumansız Hava Sahası Saglıkla Buluşma Noktası Sabim ALO 184 ALO 113 Ulakbim İlacım TMO Bimer ALO 150